自命小人物一個,何必費盡心力大事回顧。更何況,我覺得其他人根本未必想知。LOL

不如求其搵幾句水吹下,就結束呢一年啦。話說年底令世界最覺得驚奇既新聞,除左某大國(連同佢南方既一個以垃圾管治聞名於世一早已經響晒朵既城市)防疫政策竟然可以突然之間黎過 180 度大逆轉之外,相信就係 ChatGPT 既問世。

最簡單又最業餘地講(So77y 其實你搵我講我亦 …

--

--

Nov 25, 2022

我終於意識到,自己真係好耐無寫過文。(…)

我甚至懷疑人一生之中最長無留下片言隻語既時段,就係最近呢年幾(巴塞 Rule:放左喺 Telegram Group 果啲唔計啦 OK)。我亦都無想像到原來日子碌下碌下,我上一篇喺 Medium 發表既文章已經係 2021年9月。

無寫文,有好多原因。

有一啲之前已經解釋過,我就唔再重覆喺度企圖俹字數。另外 …

--

--

今日機緣巧合底下,終於寫左佢出黎。

點解日本依家輕小說 / ACG 系仲係咁興「穿越風」?

其實用「依家」呢個詞黎形容實在係有啲唔恰當。因為所謂「穿越風」、「穿越系」既創作,我相信已經係日本次文化度流行左相當耐既時間,保守估計隨時有三五七年以上。我並唔係研究呢方面既專家,不過所謂既「穿越系」既故事展開,大多數都離不開主角由現實世界,因為意外(可能係 …

--

--

睇番今年。

係 Medium 只係寫左三篇文,應該係有紀錄以黎既新低。

曾幾何時,試過係討論區連載超過十萬字既小說,亦都有係Social Media 日日寫好多長長短短既散文(最高記錄好似試過一日寫左十幾篇 Sosad),突然之間唔寫,之前都有解釋過,其實主要都係無咩心機。同埋亦都無咩動力。感覺到創作空間受限,感覺非常之唔良好。於是決定減產(當然 Medi …

--

--

好多年前。我仲讀緊小學五六年班。

屋企仲有慣常買報紙既習慣。而果陣仲係打機搵攻略(當然仲未有網上),要自己去買攻略書,或者睇副刊專講打機欄目既年代。有日得閒無野做,扮大人攤開報紙揭黎揭去既果陣,發現果日報紙岩岩推介緊一隻 Game 既密技,果隻 Game 我有打開,就係暴風雪既魔獸爭霸。而果啲所謂既密技,依家 Google 一下幾秒已經俾到你,果 …

--

--

Search 別來無恙 得出陳柏宇。可能有首歌叫別來無恙掛。LOL

[粵] 話說以前慣起上黎,一日廢寫四五篇文。依家突然放棄左 Facebook ,無左個地方散貨,日常生活又多野搞,結果完全停筆,幾個月落黎,原來又唔覺會無左忽肉,亦無周身出現紅疹,坐立不安。Medium 我仲有搭車果陣睇,不過真係少寫左好多,由日記,變成週記,又由週記,變成月記。少到一個點可以破左成年以來生涯紀錄 — —

希望唔好搞搞下直頭好似上高 …

--

--

呢輪好興一句叫 Strong hold (SH) 既口號。結果係Google 又得出一張無厘頭圖。

[粵] 最近 散彈二號 對於金融市場既二次文革既新聞似乎好感興趣,本來以為佢會寫文,但原來未寫。我對箇中緣起唔係知得太清楚,不過對於近日都有新聞話唔少學生甚至咩都唔識都拎成副身家黎炒,結果輸到一窮二白,都真係有啲感慨。

我地成日都話科技比好多年前先進,資訊依家非常流通,除左要睇甜片依家可能都係within fingertips 唔駛逐格逐格 load …

--

--

究竟2021 年甘啲,定係2020年呢?

呢輪。

都係繼續安分守己噉樣做 CD-ROM(絕對係老鬼用語:以前既所謂光碟,係Read-only 即係齋睇唯讀是也,而依家嘅電腦,一般都唔再有光碟機,同舊時嘅膠碟 Floppy 機一樣,可以送晒入去電腦博物館喇)。雖然,我仲係唔係好慣 Medium 嘅新界面,尤其是個 App,而且我有時仲會懵盛盛 Click 咗入去睇篇文,先發現原來置頂嘅文係講 …

--

--

[白] 為了痛定思痛,我在自己的 Facebook 專頁放出了這篇文。當然會覺得可惜,但覺得必須要下決定。而論難忍程度,暫時Medium 相對 Facebook 來說還是可以接受的...除了那個白痴的新設計外......

很久沒有在此寫文。非常抱歉令大家久等了(如果還有人在)。

畢竟世道紛亂,要執筆抒發內心所想,並不容易。甚至可說是非常艱難。

記得有朋友曾 …

--

--

無厘頭文章,配一張無厘頭圖。

[粵]最近自己Social Media充斥住嘅,除咗堆莫名其妙、根本唔想睇嘅廣告之外,仲有兩單新聞仍然不斷會喺News Feed 度湧現。唔知你係咪都同我一樣,嗰兩單新聞不外乎就係:

  1. 美國大選究竟邊個贏/邊個對世界發展更好
  2. 鬼滅之刃究竟係神作定係垃圾

千祈唔好誤會,我呢篇文絕對唔係想就住呢兩單嘢,再做啲咩深入分析或者評論。只不過從呢兩個都幾風馬牛不相及既 …

--

--

Ellan Ou

生於香港。長於香港。筆名塔巴,人稱「文字生成器」。著有小說、散文若干,散落於網絡世界。開OT同跪玻璃係終身興趣。想用 Medium 開拓粵文寫作空間。