自命小人物一個,何必費盡心力大事回顧。更何況,我覺得其他人根本未必想知。LOL 不如求其搵幾句水吹下,就結束呢一年啦。話說年底令世界最覺得驚奇既新聞,除左某大國(連同佢南方既一個以垃圾管治聞名於世一早已經響晒朵既城市)防疫政策竟然可以突然之間黎過 180 度大逆轉之外,相信就係 ChatGPT 既問世。 最簡單又最業餘地講(So77y 其實你搵我講我亦講唔到乜野 Technical 野俾大家知,或者詳情要問返 I.T. 9 遊戲日誌 ),呢個採用左最新人工智能技術既聊天機械人,除左因為訓練數據未包括到最新既新聞之外,佢可謂上至天文,下至地理,無所不能。而更加恐怖既係,佢真係可以同你做到好似人類一樣既自然傾偈對答,異常流暢,毫無文法問題,甚至你用咩語言,佢用返同一個語言回應你。呢個 AI 經已將之前研發既所謂 Chatbot 可以全部送晒去堆填區。 有人話,呢個將會成為 AI 界既 IPhone 現象級別既技術。你唔單止可以叫佢畫圖、作文、寫詩,綜合各方各樣資訊,甚至連寫 Code 都無問題,佢更加有自我修正功能。咁下一句我想講既係,唔單止係 Chatbot 可以送晒去堆填區,其實連我地都好快被送去堆填區。究竟人類仲有咩剩餘價值貢獻呢個社會,相信會係之後幾十年所有人都要共同面對同思考既問題。譬如大家都已經寫野咁耐,點知原來一個機械人十秒已經可以寫到十幾篇,小說散文任君選擇全無問題,能夠做到真正文章自動生成,而且寫得更快更好,乜野風格都可以照樣模仿到,咁大家仲覺得自己仲有咩存在價值?

2022年最後一個週末,不如搵啲野寫下
2022年最後一個週末,不如搵啲野寫下

自命小人物一個,何必費盡心力大事回顧。更何況,我覺得其他人根本未必想知。LOL

不如求其搵幾句水吹下,就結束呢一年啦。話說年底令世界最覺得驚奇既新聞,除左某大國(連同佢南方既一個以垃圾管治聞名於世一早已經響晒朵既城市)防疫政策竟然可以突然之間黎過 180 度大逆轉之外,相信就係 ChatGPT 既問世。

最簡單又最業餘地講(So77y 其實你搵我講我亦講唔到乜野 Technical 野俾大家知,或者詳情要問返 I.T. 9 遊戲日誌 ),呢個採用左最新人工智能技術既聊天機械人,除左因為訓練數據未包括到最新既新聞之外,佢可謂上至天文,下至地理,無所不能。而更加恐怖既係,佢真係可以同你做到好似人類一樣既自然傾偈對答,異常流暢,毫無文法問題,甚至你用咩語言,佢用返同一個語言回應你。呢個 AI 經已將之前研發既所謂 Chatbot 可以全部送晒去堆填區。

有人話,呢個將會成為 AI 界既 IPhone 現象級別既技術。你唔單止可以叫佢畫圖、作文、寫詩,綜合各方各樣資訊,甚至連寫 Code 都無問題,佢更加有自我修正功能。咁下一句我想講既係,唔單止係 Chatbot 可以送晒去堆填區,其實連我地都好快被送去堆填區。究竟人類仲有咩剩餘價值貢獻呢個社會,相信會係之後幾十年所有人都要共同面對同思考既問題。譬如大家都已經寫野咁耐,點知原來一個機械人十秒已經可以寫到十幾篇,小說散文任君選擇全無問題,能夠做到真正文章自動生成,而且寫得更快更好,乜野風格都可以照樣模仿到,咁大家仲覺得自己仲有咩存在價值?

(我有篇小說的確係講左樣咁既文章生成器,果陣都無估到原來現實世界咁快有)

或者事情發展落去,可能人類又會著重返啲要即席揮毫同埋真要動用到手作工藝果啲,先仲有存在既意義。始終作品不論乜野界別,都重視係人同人同作品之間既溝通。人係生物,有七情六欲,亦每一個都係一個獨立個體,呢樣野我相信 AI 短時間都仲未取代得到。如果要從作品度得到通感同埋共鳴,我相信暫時都未有人會對機械人既作品有呢方面既興趣(就算做到幾咁幾可亂真都好)。始終AI 就係透過數以億計既數據構建而成,佢係可以做到海納百川係事實,但我暫時好難將佢完全判別成「人」一樣。無人會去 appreciate 機械人學習中所花既精神、血汗、跌碰。因為呢個係「人」先有既學習經歷。

希望有日唔駛變番用原稿紙直播寫完稿再上載上一個網站,先可以完全證明到呢樣野係人寫。最近已經開始有新聞話一啲教授已經對有學生用 Chatbot 黎交功課,感到無比頭痛。因為事實上真係唔係咁容易分辨到,呢樣功課係咪機械人代筆。其實個情況都同自己如果被困青山醫院點樣證明自己無精神病然後可以成功進行密室逃脫一樣……

我自己就測試過個 Chatbot 暫時用廣東話都仲係虧虧地既。拿咪話2022年最後唔提提大家,新一年不妨多啲用粵文入筆寫下野啦。LOL
預祝大家新一年平平安安。

--

--

呢樣野其實已經係我個心入面鬱左好耐… — 今日機緣巧合底下,終於寫左佢出黎。 點解日本依家輕小說 / ACG 系仲係咁興「穿越風」? 其實用「依家」呢個詞黎形容實在係有啲唔恰當。因為所謂「穿越風」、「穿越系」既創作,我相信已經係日本次文化度流行左相當耐既時間,保守估計隨時有三五七年以上。我並唔係研究呢方面既專家,不過所謂既「穿越系」既故事展開,大多數都離不開主角由現實世界,因為意外(可能係被一個術式召喚、可能係因事故死亡)穿越到另一個平行世界,可能係魔幻既國度,甚至係好似 RPG 一樣既中古世紀,主角可能要從新投入一個職業(例如劍士、魔法師之類)去識新既朋友,用番現代既頭腦同智慧去解決另一個世界既問題之類。 老實講,作為一個曾經都幾業餘既文字創作者黎講,對於呢種穿越題材一開始並唔反感。甚至可以話都覺得幾有諗頭同新鮮。其實穿越本來就唔係咩新酒,你隨便講一啲所有牽涉到回到未來(例如殘酷過一夜情既尋泰記)又或者因為係一個月台上面誤打誤撞而進入既魔法世界(例如曾經世界為一紙而曾經瘋狂既Harry Potter),都可以叫做穿越既戲碼。穿越之所以好睇,係因為大家係唔同世界既價值觀激撞之下,多數都會產生非常有趣既化學作用,令人想睇下作者究竟想玩邊個。當然一講到呢度,其中一樣決定成功既因素就係設定,設定同設定:

寫開真係有癮,不如寫多篇
寫開真係有癮,不如寫多篇

今日機緣巧合底下,終於寫左佢出黎。

點解日本依家輕小說 / ACG 系仲係咁興「穿越風」?

其實用「依家」呢個詞黎形容實在係有啲唔恰當。因為所謂「穿越風」、「穿越系」既創作,我相信已經係日本次文化度流行左相當耐既時間,保守估計隨時有三五七年以上。我並唔係研究呢方面既專家,不過所謂既「穿越系」既故事展開,大多數都離不開主角由現實世界,因為意外(可能係被一個術式召喚、可能係因事故死亡)穿越到另一個平行世界,可能係魔幻既國度,甚至係好似 RPG 一樣既中古世紀,主角可能要從新投入一個職業(例如劍士、魔法師之類)去識新既朋友,用番現代既頭腦同智慧去解決另一個世界既問題之類。

老實講,作為一個曾經都幾業餘既文字創作者黎講,對於呢種穿越題材一開始並唔反感。甚至可以話都覺得幾有諗頭同新鮮。其實穿越本來就唔係咩新酒,你隨便講一啲所有牽涉到回到未來(例如殘酷過一夜情既尋泰記)又或者因為係一個月台上面誤打誤撞而進入既魔法世界(例如曾經世界為一紙而曾經瘋狂既Harry Potter),都可以叫做穿越既戲碼。穿越之所以好睇,係因為大家係唔同世界既價值觀激撞之下,多數都會產生非常有趣既化學作用,令人想睇下作者究竟想玩邊個。當然一講到呢度,其中一樣決定成功既因素就係設定,設定同設定:

世界觀有幾宏大同有趣呀,主角有咩特殊能力同威能呀,身邊又有幾多妹頭因為主角而墮入愛河於是變左後宮大愛呀,最近仲興起一啲變態既虐待 Play 環節等。我自己已經無追新番好耐,不過過往有聽聞過例如Re:Zero 呀、 Overlord 呀、Konosuba呀,都係穿越情節而都幾受歡迎而累積到一定知名度既。但係近年真係愈黎愈多,甚至已經可以去到用氾濫成災黎形容。依家日本既動畫,可能一季入面,有一半已經係穿越既。我真係想問日本人一句:

生活真係枯燥乏味到咁想穿越呀?你地班友究竟有幾想逃避現實呀?

你穿越起黎故事完整同埋人物描繪生動有趣,咁都叫做有啲睇頭。你都唔好為穿越而穿越呀。我諗唔係真係好好此道既人永遠都樂在其中的話,真係會睇到人有啲攰囉。我只能夠話日本人有時都好長情呀,一條橋唔好話舊可以照受,腐化成屍都可以直入博物館日夜再祭祀供奉呀。雖然已經放低左寫小說好一排,但都忍唔住諗到壞主意:

一係唔寫,要寫就講主角一心想穿越,以為成功,點知純粹去左同樣屬於自己世界既一個精神病院。無人相信佢神志正常,一直都囚禁住佢。入面既病人一日同佢玩勇者鬥惡龍遊戲,話佢係救世主。到最後主角差啲迫到癲,要撼頭埋牆自殺 — — 咁樣荒誕既黑色幽默,相信會好玩好多。

(Btw 香港人依家已經不斷瘋狂穿越緊逃出魔幻紀啦,不過佢地既做法只係比較Primitive 唶。)

完!

--

--

又黎一句好耐無見,不如傾下閒偈啦。 — 睇番今年。 係 Medium 只係寫左三篇文,應該係有紀錄以黎既新低。 曾幾何時,試過係討論區連載超過十萬字既小說,亦都有係Social Media 日日寫好多長長短短既散文(最高記錄好似試過一日寫左十幾篇 Sosad),突然之間唔寫,之前都有解釋過,其實主要都係無咩心機。同埋亦都無咩動力。感覺到創作空間受限,感覺非常之唔良好。於是決定減產(當然 Medium 亦都俾唔到足夠既 Incentive 我 LOL)。有時啲野,諗左當寫左。都唔一定會有咩損失既。 得到新既時間,就盡情放空自己。 唔知大家呢一年又點呢。原來不經不覺 2021 年已經得番四個月左近。殘年急景啊。依家呢個時勢,唔係話要咒大家,但應該都未必會過得太開心啦(我估)。 除左個樓市都仲係唔知點解好好之外,其他都好似無咩特別好事發生。無力感繼續緊緊咁籠罩住每一吋空間,去到一個點開始連報紙都唔想睇,電視新聞都感到厭倦。空氣瀰漫住一種精神既真空,所以有得追星既追星,有得扮文青既繼續扮文青,因為至少呢啲活動,暫時仍然未至於犯法。好多身邊既朋友俾到我既感覺,都係努力死頂緊。如果頂唔順,就一係已經舉家離開左。大家都努力地討生活,扮若無其事咁過每一日。依家唯一可以做既野就係,努力地令到自己健康啲,長命一啲,做好自己,然後就係,漫長既等待。無人知道要等到幾時。但總之要等。

別來無恙 之貳
別來無恙 之貳

睇番今年。

係 Medium 只係寫左三篇文,應該係有紀錄以黎既新低。

曾幾何時,試過係討論區連載超過十萬字既小說,亦都有係Social Media 日日寫好多長長短短既散文(最高記錄好似試過一日寫左十幾篇 Sosad),突然之間唔寫,之前都有解釋過,其實主要都係無咩心機。同埋亦都無咩動力。感覺到創作空間受限,感覺非常之唔良好。於是決定減產(當然 Medium 亦都俾唔到足夠既 Incentive 我 LOL)。有時啲野,諗左當寫左。都唔一定會有咩損失既。

得到新既時間,就盡情放空自己。

唔知大家呢一年又點呢。原來不經不覺 2021 年已經得番四個月左近。殘年急景啊。依家呢個時勢,唔係話要咒大家,但應該都未必會過得太開心啦(我估)。

除左個樓市都仲係唔知點解好好之外,其他都好似無咩特別好事發生。無力感繼續緊緊咁籠罩住每一吋空間,去到一個點開始連報紙都唔想睇,電視新聞都感到厭倦。空氣瀰漫住一種精神既真空,所以有得追星既追星,有得扮文青既繼續扮文青,因為至少呢啲活動,暫時仍然未至於犯法。好多身邊既朋友俾到我既感覺,都係努力死頂緊。如果頂唔順,就一係已經舉家離開左。大家都努力地討生活,扮若無其事咁過每一日。依家唯一可以做既野就係,努力地令到自己健康啲,長命一啲,做好自己,然後就係,漫長既等待。無人知道要等到幾時。但總之要等。

就算失收,總需要守。

By the way。

今日食完飯既時候,最近突然間諗到一樣野都幾有趣。一個國家無論係咩政治制度都好,一般共識都係反對貪污。因為貪污會令到民不聊生,最後政權倒台。所以無論咩人做領導,都會打貪。貪污大多數既法律入面都不被容許,但係另一個行為,例如不事生產之餘,不斷係一個組織入面透過擦鞋(獻媚)去上位,就仍然合法。究竟當一個社會既風氣唔鼓勵精益求精,鍛鍊自己既專業技術,反而推動更多人去鑽營投機取巧之術,對成個社會經濟發展會有幾大損害?

舊時會讀到一啲論文去講話貪污會令一個國家一年蒙受幾多經濟損失。雖然都唔知點計出黎,但感覺上都好似有啲根據。但點樣去理解人人擦鞋唔做野問題可以去到幾嚴重?其實從邏輯黎講,如果擦鞋會令到公司盈利下跌,擦鞋仔傍友自然會被炒,去到為世所不容既地步,咁樣佢地自然會消失。但係現實呢班人繼續有生存空間,證明就算證明到佢地係害群之馬,要搵到佢地出黎唔易,要量度佢地既損害就更困難。尤其是當擦鞋變成風氣,佢地又會成為一個個保護傘咁,一層袒護一層,甚至去到管理層都一樣會隻眼開隻眼閉,As long as 佢地唔係完全會搞串個 Party 就無問題喇……

當然好多人都會Argue 話有時擦鞋仔都會做到野,例如韋小寶就係其中一例。但感覺上呢種類型既天才知所進退型好似愈黎愈少。依家大多數見到既,都係單純好似明朝宦官果種既陷害忠良既奸佞小人……

Anyway,閒偈講完。大家未死既,不妨見到篇文係下面留言區打聲招呼。就快都又到中秋節喇。祝你在面油下平安。

Ellan 2-9-21

--

--

好多年前。我仲讀緊小學五六年班。

屋企仲有慣常買報紙既習慣。而果陣仲係打機搵攻略(當然仲未有網上),要自己去買攻略書,或者睇副刊專講打機欄目既年代。有日得閒無野做,扮大人攤開報紙揭黎揭去既果陣,發現果日報紙岩岩推介緊一隻 Game 既密技,果隻 Game 我有打開,就係暴風雪既魔獸爭霸。而果啲所謂既密技,依家 Google 一下幾秒已經俾到你,果陣時可以放係報紙度,你可想而知我地細個果陣其實資訊都唔係仲係好流通 — —

然後我一睇之下,仲要發覺,堆密技有啲地方係錯左既。

舉個例,例如某個 Code 輸入左會全身無敵,篇文就話會無限資源,咁樣真係唔通喎。果陣愈諗愈覺得唔妥:如果個個試完啲 Cheat code 之後發覺唔 Work ,咪會好唔開心囉。於是思前想後,膽粗粗之下,我決定寫封短信(果陣當然無電腦,要用紙筆手寫,非常 Old school),將正確既密技重新講一次,然後知道屋企果陣仲有個傳真機,就係取得家人既同意之後,我就好 Q 多事咁樣,將呢封信傳真左出去。

果陣都唔覺得出左之後,會有咩回音。可能編輯睇完就好似依家啲老闆咁照例『哦』一聲就會丟落垃圾桶。同埋係依家既角度,編採排版出錯左,So what?根本不值一哂。但驚人既事就係幾個禮拜後發生。照樣睇日報既時候,去到同樣副刊講打機既頁,突然間多左一個欄目,果度竟然用左差唔多成版紙既十份一,去講番佢地之前講度某某遊戲既密技原來錯左,但好彩有讀者某某指正返,所以依家特別引返佢既文章出黎供讀者分享。然後,執筆者仲話,有見及此,以後所有既讀者都歡迎來信分享佢地打機既心得,呢個欄目以後會作為讀者園地招稿,來稿一旦錄取刊登,會有稿費幾百元正。

我果下真係呆L左。其實有玩個文字既人都知,投稿去報館,傳統報館既門檻係幾 L 高。首先命中率奇低,而且就算真係應承登你篇文,都唔一定會出你個名;就算真係咁皇恩浩蕩出你個名,都唔一定會有稿費。但係呢間報館果陣做事手法之開明、出手之闊綽,真係非常之誇張,尤其是對一個完全未入世既小朋友黎講。可能因為呢件咁無聊既事,先至會令我係過去有一絲憧憬,可能揸筆都會搵到食掛。

我相信我已經唔駛提個名,你已經會估到係邊一間報館。仲未需要明槍明刀既年代,總係會令人覺得好似係美好啲。而幾年前,老牌泛民不斷鋪天蓋地攻擊新派本土,呢份報紙一樣都有做埋一份,我曾經對此感到非常失望。但係當底線思維一推再推,直到依家所有野已經去到無分彼此,一律壓碎,所有野已經唔再重要。呢一個滂沱雨天,又一次標誌香港人失去左另一樣無比重要既野。

是否無奈,是否灰心,是否無力之類,答案已經全在心中,亦都無用再提。無論點,我地都一樣要繼續生存落去。大家只能繼續留有用之軀,繼續做好自己。

--

--

Search 別來無恙 得出陳柏宇。可能有首歌叫別來無恙掛。LOL

[粵] 話說以前慣起上黎,一日廢寫四五篇文。依家突然放棄左 Facebook ,無左個地方散貨,日常生活又多野搞,結果完全停筆,幾個月落黎,原來又唔覺會無左忽肉,亦無周身出現紅疹,坐立不安。Medium 我仲有搭車果陣睇,不過真係少寫左好多,由日記,變成週記,又由週記,變成月記。少到一個點可以破左成年以來生涯紀錄 — —

希望唔好搞搞下直頭好似上高登連登開 post 咁,主題要率先寫上「年經」兩個字啦。LOL

天下太平既日子,見到人打招呼,問句你好嗎或者 How are you ,不外乎係禮數。你逢人見面一聲不出,自顧自玩手機,最多人地都只係以為你有性格或者無乜禮貌,其實都無咩野。但到天下不再太平,甚至係日子日益困頓,係今日唔知聽日事既時候,原來問好真係有佢既實質意義。點知邊個突然之間又唔知染左武肺又或者係條街同一棟樓隔離左右中左,依家唔知俾人拖左去隔離;一係,就因為唔知咩原因,直頭俾警察拉左。做人有時都好化學架渣,依家邊個夠膽講自己出街,唔會突然犯法?哈哈。答一句I am fine ,依家突然可以包番好多意思係入面。

(當然我唔能夠排除,遲啲問候既方式會以:喂你係咪愛國者去取代。識唔識得問好,同愛唔愛國,我亦都唔知有無直接關係。)

當然,有呢個諗法,或多或少,同年紀增長亦都有關係,以前後生細細個,精力彷似無窮無盡,時間根本就係攞黎徙,病都只係當小事一樁,鍾意三日唔埋兩日又通頂一兩次,好似身體會自己調節復原,依家?唔好話有無咩599F 咩野限聚令,一出街去到十點,頭自動劇痛起上黎,響起既唔單止係歸家既信號,甚至係警號。又怕病毒,又怕人,又怕頭上有一把刀,咩都怕,結果索性唔出門,與世隔絕,悶聲發大財。問候別人,真係多返一個藉口,可以知道下朋友近況,當然熟既,直頭可以一句「點呀死得未」飛埋去,但人可以置生死於道外既真係屬於少數,如果唔係真係玩得係多年深交既,勸你呢啲野都唔好立亂講,唔係後果自負。

講返寫野,最緊要都係自由自在。如果本身都唔覺得有呢一片天空的話,樣樣野都要諗過度過,豈不是徒添痛苦。一係就寫寫寫不斷係咁寫,一係就索性完全唔寫。就好似迴響老總,果陣一創刊邀請我寫稿,最後出與不出,佢地編輯部自行決定。我完全無所謂。依家出左成年,本野內容愈黎愈好,更加唔駛糖水滾糖魚。我幾個月前(好似已經係農曆年前)就同老總講,我話之前寫啲稿,遲啲我係 Medium 貼番就算,佢都無反對。不過我又一直搵唔到時間,成日話貼話貼,結果貼極都未布。

(當然捐稿費呢樣野亦都係一樣。不過我見佢都未叫救命,應該都未破產既。LOL 到時再算。)

話題講遠左,收筆返黎,總之都係果句:寫野有枷鎖,就唔得痛快,唔得痛快,又要夾硬去寫,咁同我平時返工果個感覺有咩分別。總而言之,以後仲寫唔寫,寫幾多,真係隨緣啦。呢篇文其他最主要目的都係返番去開頭:希望大家仍然過得好。別來無恙。就咁先啦。

--

--

[粵] 最近 散彈二號 對於金融市場既二次文革既新聞似乎好感興趣,本來以為佢會寫文,但原來未寫。我對箇中緣起唔係知得太清楚,不過對於近日都有新聞話唔少學生甚至咩都唔識都拎成副身家黎炒,結果輸到一窮二白,都真係有啲感慨。 我地成日都話科技比好多年前先進,資訊依家非常流通,除左要睇甜片依家可能都係within fingertips 唔駛逐格逐格 load 之外,大家都覺得學野易左好多,因為網上面又有影片教學又有討論區,認真去研究總有人會分享到一大堆心得。例如話學瑜伽,或者係砌下模型同教人修理屋企既紕漏等等,好多野都可以Step by step DIY。既然係咁,我以為就算係理財,或者投資,理應都係同一個道理,因為其實套野發展左咁多年,都無咩變過。 之但係到有啲股票炒到天價然後開回塘甚至打回原形既時候,一大班本身贏唔少既突然輸突(當然有一堆係山頂先入,從來無贏過依家就輸身家依家唔知可以點算好),先如夢初醒,發表番一大類「唉其實大戶玩晒」、「應該真係理性啲要放番止賺止蝕」、「唔識玩 Option 真係唔應該學人亂玩」既言論,唔係話佢地既遭遇唔可憐,無啦啦辛苦賺返黎既錢一下子輸左,當然肉痛,但係食得鹹魚抵得渴,受到呢個教訓,我真係唔覺得應該比太多既同情佢地。

阿寶,你呢排係咪都仲係好忙呀?
阿寶,你呢排係咪都仲係好忙呀?
呢輪好興一句叫 Strong hold (SH) 既口號。結果係Google 又得出一張無厘頭圖。

[粵] 最近 散彈二號 對於金融市場既二次文革既新聞似乎好感興趣,本來以為佢會寫文,但原來未寫。我對箇中緣起唔係知得太清楚,不過對於近日都有新聞話唔少學生甚至咩都唔識都拎成副身家黎炒,結果輸到一窮二白,都真係有啲感慨。

我地成日都話科技比好多年前先進,資訊依家非常流通,除左要睇甜片依家可能都係within fingertips 唔駛逐格逐格 load 之外,大家都覺得學野易左好多,因為網上面又有影片教學又有討論區,認真去研究總有人會分享到一大堆心得。例如話學瑜伽,或者係砌下模型同教人修理屋企既紕漏等等,好多野都可以Step by step DIY。既然係咁,我以為就算係理財,或者投資,理應都係同一個道理,因為其實套野發展左咁多年,都無咩變過。

之但係到有啲股票炒到天價然後開回塘甚至打回原形既時候,一大班本身贏唔少既突然輸突(當然有一堆係山頂先入,從來無贏過依家就輸身家依家唔知可以點算好),先如夢初醒,發表番一大類「唉其實大戶玩晒」、「應該真係理性啲要放番止賺止蝕」、「唔識玩 Option 真係唔應該學人亂玩」既言論,唔係話佢地既遭遇唔可憐,無啦啦辛苦賺返黎既錢一下子輸左,當然肉痛,但係食得鹹魚抵得渴,受到呢個教訓,我真係唔覺得應該比太多既同情佢地。

十幾廿年前亞洲金融風暴,唔少依家已經係阿爸阿爺級數既香港老散,只係香港金魚缸同樓市炒到飛天,一樣曾經出現日日賺十幾萬,今日又唔知去邊度魚翅撈飯既情景。結果當然一鋪清袋,零三年仲要搞到唔少人燒炭收場。監管機構都俾人鬧無好好教導老散正確既投資態度,於是先又出一大堆廣告(最記得就係果啲羊群廣告,叫人唔好盲目跟風),仲有財演節目推介槓桿產品一定要急口令念出既一大堆風險聲明,都係無非想往後既人唔好重蹈前者既覆轍。

--

--

原來2021年已經過咗成個星期,然後我先識得上水… — 呢輪。 都係繼續安分守己噉樣做 CD-ROM(絕對係老鬼用語:以前既所謂光碟,係Read-only 即係齋睇唯讀是也,而依家嘅電腦,一般都唔再有光碟機,同舊時嘅膠碟 Floppy 機一樣,可以送晒入去電腦博物館喇)。雖然,我仲係唔係好慣 Medium 嘅新界面,尤其是個 App,而且我有時仲會懵盛盛 Click 咗入去睇篇文,先發現原來置頂嘅文係講緊幾個月甚至係大半年前嘅。我唔知係咪只係得我係噉,但我就feeling a bit anxious because of that 喇… Medium 嘅Sorting Algorithm ,真係教人百思不得其解。但好彩,我個人都唔係好怕麻煩㗎啫,都可以逐一Click 入咁多位大大嘅圖示入面再去搵大家最近寫嘅鴻文去逐一拜讀嘅。 我公司都有 Work-home ,所以一般嚟講真係可以困咗係屋企徹頭徹尾做一個廢老。之前幾篇文都講過,因為身邊實在係俗務纏身,實在無咩心情寫文(又譬如尋日,即係2021年1月6號嘅一單大新聞,邊個睇完仲會有咩心情?),我於是就轉移自己嘅視線去咗其他嘢,例如睇下書,培養下自己一啲其他嘅興趣,叫就紓緩一下自己嘅壓力。我諗只要你仲住喺香港,見到日日啲事情都係噉嘅鬼樣,都真係非常非常消磨自己嘅精神。你甚至唔知自己仲可以喺度過日辰,究竟係為啲乜。

又好耐無見之新年(?)快樂
又好耐無見之新年(?)快樂
究竟2021 年甘啲,定係2020年呢?

呢輪。

都係繼續安分守己噉樣做 CD-ROM(絕對係老鬼用語:以前既所謂光碟,係Read-only 即係齋睇唯讀是也,而依家嘅電腦,一般都唔再有光碟機,同舊時嘅膠碟 Floppy 機一樣,可以送晒入去電腦博物館喇)。雖然,我仲係唔係好慣 Medium 嘅新界面,尤其是個 App,而且我有時仲會懵盛盛 Click 咗入去睇篇文,先發現原來置頂嘅文係講緊幾個月甚至係大半年前嘅。我唔知係咪只係得我係噉,但我就feeling a bit anxious because of that 喇…

Medium 嘅Sorting Algorithm ,真係教人百思不得其解。但好彩,我個人都唔係好怕麻煩㗎啫,都可以逐一Click 入咁多位大大嘅圖示入面再去搵大家最近寫嘅鴻文去逐一拜讀嘅。

我公司都有 Work-home ,所以一般嚟講真係可以困咗係屋企徹頭徹尾做一個廢老。之前幾篇文都講過,因為身邊實在係俗務纏身,實在無咩心情寫文(又譬如尋日,即係2021年1月6號嘅一單大新聞,邊個睇完仲會有咩心情?),我於是就轉移自己嘅視線去咗其他嘢,例如睇下書,培養下自己一啲其他嘅興趣,叫就紓緩一下自己嘅壓力。我諗只要你仲住喺香港,見到日日啲事情都係噉嘅鬼樣,都真係非常非常消磨自己嘅精神。你甚至唔知自己仲可以喺度過日辰,究竟係為啲乜。

唯有好好裝備自己同做好萬全準備,以免時代巨輪轉動嗰陣,俾佢殺個措手不及啦。除咗咁諗之外,我真係無咩其他好主意喇。

世界的確變得愈黎愈紛亂,而尤其是有Mon住金融市場嘅人,都不難發現政局變得愈嚟愈動蕩嘅時候,反而金融市場就愈嚟愈精彩,甚至已經完全違反晒所謂嘅基本因素。最近先有篇報道指出,由於武肺肆虐而各國又再次祭出歷史前所未見嘅救市方案,觸發環球股市喺上年第二季見底之後再創新高。唔少嘅億萬富豪身家再次水漲船高,再升咗若干倍(雖然對我哋呢啲凡人嚟講,十個零再多五六個其實真係無咩分別)。可想而知,貧富嘅懸殊,政治角力/力量嘅懸殊,只會更加激烈。

成日記得舊時讀 Bitcoin 話佢最初發明出嚟,好多個都只係夠買一個 Pizza;而近日一個 Bitcoin 竟然升到去貼近 $36,000 美元(係咪都有人FF緊Like coin 都會好似 Bitcoin 噉呢,嘿嘿)。虛無飄渺而毫無實體嘅野,都尚且可以去到天價,唔怪得其他股票乜東都全部雞犬皆升。但到最後揸晒一堆錢喺手,係咪又可以買到安穩同埋安全感呢?我真係唔知。或者呢輪個個都諗移民,錢對於大家嚟講,確實亦都係幾重要。但有時金融市場嘅嘢,錢來錢去真係可以去得好快。呢啲真係純粹係多年嘅觀察。止賺同止蝕人人都識㗎,但係咪個個都咁有心理質素同埋時刻維持清醒同理智呢?老實講,我玩咗二十年都唔敢講掌握到晒。

Anyway,閒談暫告一段落,我祝願各位新一年身體健康,闔家平安。我聽聞有位文友最近身體欠安,而且出院無幾耐休養中。呢個人,可能呢度接近所有人都知佢係邊個。但詳情我就唔多講因為我都係耳聞嘅啫。只不過,我都想借呢個機會,祝佢早日康復,可以再次執筆,寫到好文俾大家。

--

--

[白] 為了痛定思痛,我在自己的 Facebook 專頁放出了這篇文。當然會覺得可惜,但覺得必須要下決定。而論難忍程度,暫時Medium 相對 Facebook 來說還是可以接受的...除了那個白痴的新設計外...... 很久沒有在此寫文。非常抱歉令大家久等了(如果還有人在)。 畢竟世道紛亂,要執筆抒發內心所想,並不容易。甚至可說是非常艱難。 記得有朋友曾經問我是否篤信自由意志。我不懂得回答這個哲學問題,但我心底認為:人如果可以自由自在地作出選擇而生活,總不會是壞事吧? 大家都或許曾因為面臨決擇而進退兩難,感到氣餒。但亦可以倒過來說,有時有多於一個選項可供費心,是一份難得的奢華。因為不少人一路走來,從來沒有選擇,面對的只是單程路;更加別說有閒暇考慮到諸多選擇的利害得失後,往後仍可以遵從內心意願,去執行最終決定的那一份權利。可以選擇,才有自由。 我在 Facebook 以玩票性質寫作,時間說長不長、說短不短,掐指一算可能也有六七年的光境。有些朋友很早追看我寫的小說而來,或者有些是因為我的詞評、散文,甚至是無聊的時事評論等等。白話的有,粵文的也有。一直看著 Facebook 經營模式改變,也深明白我這類廢老,既不能露出大胸脯秀出長腿,又不肯課金買曝光率,肯定不是朱伯的心儀客群,文章久而久之必然石沉大海。

[原文轉貼]放棄 Facebook 之文告
[原文轉貼]放棄 Facebook 之文告
[白] 為了痛定思痛,我在自己的 Facebook 專頁放出了這篇文。當然會覺得可惜,但覺得必須要下決定。而論難忍程度,暫時Medium 相對 Facebook 來說還是可以接受的...除了那個白痴的新設計外......

很久沒有在此寫文。非常抱歉令大家久等了(如果還有人在)。

畢竟世道紛亂,要執筆抒發內心所想,並不容易。甚至可說是非常艱難。

記得有朋友曾經問我是否篤信自由意志。我不懂得回答這個哲學問題,但我心底認為:人如果可以自由自在地作出選擇而生活,總不會是壞事吧?

大家都或許曾因為面臨決擇而進退兩難,感到氣餒。但亦可以倒過來說,有時有多於一個選項可供費心,是一份難得的奢華。因為不少人一路走來,從來沒有選擇,面對的只是單程路;更加別說有閒暇考慮到諸多選擇的利害得失後,往後仍可以遵從內心意願,去執行最終決定的那一份權利。可以選擇,才有自由。

我在 Facebook 以玩票性質寫作,時間說長不長、說短不短,掐指一算可能也有六七年的光境。有些朋友很早追看我寫的小說而來,或者有些是因為我的詞評、散文,甚至是無聊的時事評論等等。白話的有,粵文的也有。一直看著 Facebook 經營模式改變,也深明白我這類廢老,既不能露出大胸脯秀出長腿,又不肯課金買曝光率,肯定不是朱伯的心儀客群,文章久而久之必然石沉大海。

一直都想著要離開 Facebook,但又一直沒有決心。因為人的惰性,真的可以很厲害,而且人人也還在用,自己一個放棄,又有甚麼意思。

但畢竟最近發生的事,我發現我開始無法說服自己繼續在這裡久留。如果繼續使用,即是對它的所作所為投贊成票,就算不是,也是「隻眼開隻眼閉」、徹頭徹尾的縱容包庇。我們都希望珍惜自己所擁有的自由,但現時的大趨勢明顯是,社交媒體自恃有大數據分析作利器,行事亦開始愈見霸道橫蠻,先來,是你可以看到甚麼由我來建議;再來,你的分享安排由我來支配;然後到現在,讓我來告訴你,甚麼才是正確的。其他我認為不正確的,對你無益,我已經給你刪除了。

當然,我們是可以一直容忍下去的。但退讓是否解決辦法?我想不是。所以我想在此鄭重告訴各位:

我定下目標,在2021年來臨之前,會停用Facebook 專頁及個人帳戶的所有更新。相關的文章屆時會全部剷除。當然,大家如果想繼續聯絡,或者看到我各式的文章的話,可以去我的 Medium,或者我和其他友人湊合開啟的Telegram Channel,繼續以文會友。

抱歉一直以來沒有努力寫好文章,把這裡好好經營。但來日方長,希望我們會在其他地方再見。多謝各位一直以來的支持和鼓勵。

Medium: http://ellanou.medium.com

Telegram: https://t.me/fennelcanton

(注意: 該Channel 有其他作者駐場,並非我所專用的帳戶)

Ellan Ou
10.11.2020

--

--

呢篇文並非李居明粵劇特朗普續集,敬請留意 — [粵]最近自己Social Media充斥住嘅,除咗堆莫名其妙、根本唔想睇嘅廣告之外,仲有兩單新聞仍然不斷會喺News Feed 度湧現。唔知你係咪都同我一樣,嗰兩單新聞不外乎就係: 美國大選究竟邊個贏/邊個對世界發展更好 鬼滅之刃究竟係神作定係垃圾 千祈唔好誤會,我呢篇文絕對唔係想就住呢兩單嘢,再做啲咩深入分析或者評論。只不過從呢兩個都幾風馬牛不相及既課題入面,我睇到林林種種嘅文章,無一百篇都可能有幾十篇啦;從呢啲熱話嘅討論,引伸到依家世界潮流嘅發展,真係令有種感覺,議論文嘅功用,可能已經同舊時我哋讀書嗰陣所教嘅,大不相同。 以前,議論多數都係話從客觀方式引出唔同既例證去說服其他人;但依家嘅議論,不如話係用最短時間最簡單嘅文字,吸引最多支持者去強化佢哋本身已經有晒立場嘅想法。 我之所以有噉嘅奇想,係因為依家本身社交媒體設計,一早就已經透過你平時嘅玩法,你所輸入嘅個人資料,再配合人工智能去推算出你究竟群體入面嘅邊一類人,然後再估計你對世間萬物嘅喜惡有咩睇法,再順水推舟俾啲合你脾胃嘅野你,等你自我感覺良好,欲罷不能,就可以延長你喺各大平台流連嘅時間,亦即係可以瘋狂推度身訂造嘅廣告俾你,然後問客戶攞錢。喺噉嘅環境底下,一定會無形中強化自己嘅主觀意願 — —

閒話家常之鬼滅。特朗普
閒話家常之鬼滅。特朗普
無厘頭文章,配一張無厘頭圖。

[粵]最近自己Social Media充斥住嘅,除咗堆莫名其妙、根本唔想睇嘅廣告之外,仲有兩單新聞仍然不斷會喺News Feed 度湧現。唔知你係咪都同我一樣,嗰兩單新聞不外乎就係:

  1. 美國大選究竟邊個贏/邊個對世界發展更好
  2. 鬼滅之刃究竟係神作定係垃圾

千祈唔好誤會,我呢篇文絕對唔係想就住呢兩單嘢,再做啲咩深入分析或者評論。只不過從呢兩個都幾風馬牛不相及既課題入面,我睇到林林種種嘅文章,無一百篇都可能有幾十篇啦;從呢啲熱話嘅討論,引伸到依家世界潮流嘅發展,真係令有種感覺,議論文嘅功用,可能已經同舊時我哋讀書嗰陣所教嘅,大不相同。

以前,議論多數都係話從客觀方式引出唔同既例證去說服其他人;但依家嘅議論,不如話係用最短時間最簡單嘅文字,吸引最多支持者去強化佢哋本身已經有晒立場嘅想法。

我之所以有噉嘅奇想,係因為依家本身社交媒體設計,一早就已經透過你平時嘅玩法,你所輸入嘅個人資料,再配合人工智能去推算出你究竟群體入面嘅邊一類人,然後再估計你對世間萬物嘅喜惡有咩睇法,再順水推舟俾啲合你脾胃嘅野你,等你自我感覺良好,欲罷不能,就可以延長你喺各大平台流連嘅時間,亦即係可以瘋狂推度身訂造嘅廣告俾你,然後問客戶攞錢。喺噉嘅環境底下,一定會無形中強化自己嘅主觀意願 — —

近得你身嘅,出現得喺你個Newsfeed嘅,多數已經係同你同聲同氣。所以任何人寫得一篇評論放得出嚟,其實並唔係持正反意見嘅人各佔一半都會睇到,反而隨時係支持你嘅人睇到機會比反對嘅人更多。結果當然會係:佢哋都話你寫得真係好好,你又因而覺得自己論點都無咩問題,下次自然而然,會寫更多呢類文章去博取掌聲。自己嘅迴音牆入面,亦從來無人會想睇你唱反調,或者更準確啲講:

選擇得留低睇你嘅,就梗係想睇佢哋想睇到嘅文啦。

係噉樣嘅Algorithm精心設計下,催生得愈嚟愈多死忠,中間派就可能會愈嚟愈少(從來不問世事,永遠都話自己中立果堆當然例外)。大勢鼓勵大家去義無反顧去Take side,因為噉樣就可以即刻搵到自己都可以好開心嘅同溫層。講返一開始,美國大選入面,支持得特朗普嘅,實在好難會突然睇到一篇情理兼備嘅文,如夢初醒去支持拜登,反之亦然。至於最近熱爆日本甚至世界嘅動漫鬼滅之刃,上一世代堅持以過往睇過噉多嘅作品睇講,鬼滅不過平平,實在唔應該噉受歡迎俾支持者捧到上天。但下一世代就話鬼滅根本神作,銷量破紀錄前所未有連 One Piece 都鍊得贏,講過往作品幾好幾好根本只係老屎忽所為,喺佢地眼中,實績銷量就係一切。

世代間彼此無法理解,我唔認為再有中間路線可以走。破局並不存在。我亦都覺得以上甚至好多依家好有爭議嘅題目,不外乎都係世代之爭同埋價值觀之爭嘅變奏。本來,討論一個人嘅政績優劣,或者討論一套作品有咩好或者唔好,中間可以有好多發揮嘅空間。一個人覺得神作,總有佢嘅理由;一個人覺得垃圾,亦可以有佢抒發意見嘅時間。咪等大家一齊嚟秤下講法有無道理囉。

但似乎依家喺Anyone but… / 一定係神作毫無疑問 / 香爆必捧嘅邏輯下,當兩邊陣營都組成一個好龐大嘅思念集合體,大家都可以直接 ignore 對方所有睇法,不論有理無理都好,到最後,講咩都無用㗎啦。

再講落去,就會變咗唔單止係議論文嘅功能,甚至係文章嘅功能等等。就此收筆喇。你話個世界噉樣演變落去會點。

我都唔知呀。我只係覺得有啲攰喳……

--

--

Ellan Ou

生於香港。長於香港。筆名塔巴,人稱「文字生成器」。著有小說、散文若干,散落於網絡世界。開OT同跪玻璃係終身興趣。想用 Medium 開拓粵文寫作空間。